16. 6. 2025   |   svátek má Zbyněk
 

Kaštanová krémová polévka

Název Množství a jednotka
jedlé kaštany 300 g
smetana ke šlehání 250 g
portské víno 100 ml
masový vývar 1 l
muškátový oříšek špetka
Zobrazit všechny ingredience

polévka
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 20 min.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)



Postup
Kaštany křížem nařízneme ostrým nožem na špičce, vložíme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly ponořeny a povaříme asi 30 minut. Uvařené kaštany vyjmeme, ještě horké oloupeme, přidáme k nim trochu masového vývaru a rozmixujeme dohladka. Rozmixované kaštany přelijeme do hrnce, přidáme vývar, deci portského vína, osolíme, opepříme, okořeníme špetkou muškátového oříšku, špetkou mletého zázvoru a povaříme asi 10 minut. Ke konci přidáme smetanu a už jen prohřejeme. Na talířích sypeme nasekanou petrželkou, podáváme s opečenou bagetkou nebo krutonky.


 


RECEPTY

Pstruh na másle

Postup: Pstruha omyjeme, ostraníme hlavy, osušíme, prosolíme i zevnitř a necháme... zobrazit recept

RECEPTY

Želé z okvětních lístků růží

Postup: Pět až šest plných hrstí okvětních lístků růží opláchneme studenou vodou v... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí krk se sardelovou omáčkou

Postup: Krůtí krk uvaříme s kořenovou zeleninou, cibulí, novým kořením, solí a celým... zobrazit recept

RECEPTY

Kuskusoto se zeleninou

Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme. Papriku, cuketu a rajčata na kostičky, cibuli na... zobrazit recept

RECEPTY

Vajíčková pomazánka s hořčicí

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo a necháme vychladnout ve studené vodě. V misce utřeme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pivovar Vraník na Valašsku

Penzion Vraník – ubytování Zlín je nově zrekonstruováno a nabízí v rámci ubytování 35 lůžek v 8 pokojích a 3 apartmánech. Pokoje jsou vybaveny stylovým dřevěným nábytkem, sociálním zařízením, LCD televizí, lednicí a WIFI.... zobrazit článek

RESTAURACE

Il Mercato

Italská restaurace Il Mercato reprezentuje pravou italskou kuchyni s důrazem na...